HORARI

10h30’ Muntatge del ramer a la zona dels restaurants.

19h’ Apareixen els dimonis pels carrers del poble. A la plaça de l’església s’explica l’ argument de tot el muntatge de teatre de carrer.

Aprox. 19h15’ Concentració dels dimonis a la plaça de l’església. Els dimonis dansen a la plaça de l’església.

Marxa tothom a la zona dels restaurants i allí: la filadora dansa per salvar Sant Antoni, es crema el ramer, es reciten els versos , es canta la jota, es balla la jota masovera, es menja panoli i es beu mistela per celebrar el triomf del bé sobre el mal

24h’ Ball popular al Centre Cívic patrocinat per la Societat de Caçadors de Mas de Barberans.

Des del’any 2008 l’ajuntament de Mas de Barberans va recuperar la festa de sant Antoni com la festa Major d’Hivern. El projecte es va incloure dins del programa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que va oferir recursos formatius al municipi amb l’objectiu de recuperar la festa.

Es va documentar que a Mas de Barberans fins aproximadament el 1925 es celebrava la festa de sant Antoni amb la representació de la vida del sant i la cremada d’un ramer. En acabar la representació es deien una versets que eren una sàtira de la vida dels habitants del poble durant l’any, tenien una funció burlesca com un precarnaval i per acabar es ballava la jota.

El tret més caracaterístic és la forma de la barraca que no és com la de la comarca dels Ports sinó que és com un ramer dels que es feien els pastors al Port(un aixopluc format per uns puntals de pi i recobert amb boixos).

La recuperació de la festa té algun aspecte de la tradició però s’ha intentat fer una festa més atractiva perquè la gent jove hi vulgue participar des del voluntariat: interacció dansa, foc, percussió. S’explica la vida del sant amb els personatges típics: dimonis, filadora, sant Antoni però des de l’estètica del teatre de carrer.

Actualment tenim la conjunció d’uns elements tracionals com són: el ramer, els versos i la jota ballada i cantada i uns elements moderns que són bàsicament la interacció entre la dansa, el teatre de carrer, la percussió i sobretot, sobretot el foc.

Us informem que utilitzem cookies de tercers que ens permeten obtenir informació dels usuaris que accedeixen a la web.
Més informació Acceptar