Ajuntament de Mas de Barberans

foto_stantoni.jpg
Inici - Festes, fires i tradicions - Festa de Sant Antoni - Festa de Sant Antoni 2014

Festa de Sant Antoni 2014

Sant_antoni__2014_cartell

Està prevista la seva celebració el dissabte 18 de gener.

A les 10:30 h es començarà a fer el ramer i a les 19 h apareixeran els dimonis pels carrers. Es concentraran a la plaça, on, també, dansaran.

A hores d’ara, s’estan impartint els tallers que la preparen.

Al llarg d’aquests anys, la festa ha esdevingut un dels referents identificadors del nostre poble gràcies a la implicació de veïns i gent d’arreu que se l’ha fet pròpia. A tots ells volem agrair la seva dedicació i interès.

 

 

HORARI

10h30’ Muntatge del ramer a la zona dels restaurants.

19h’ Apareixen els dimonis pels carrers del poble. A la plaça de l’església s’explica l’ argument de tot el muntatge de teatre de carrer.

Aprox. 19h15’ Concentració dels dimonis a la plaça de l’església. Els dimonis dansen a la plaça de l’església.

Marxa tothom a la zona dels restaurants i allí: la filadora dansa per salvar Sant Antoni, es crema el ramer, es reciten els versos , es canta la jota, es balla la jota masovera, es menja panoli i es beu mistela per celebrar el triomf del bé sobre el mal

24h’ Ball popular al Centre Cívic patrocinat per la Societat de Caçadors de Mas de Barberans.

Des del’any 2008 l’ajuntament de Mas de Barberans va recuperar la festa de sant Antoni com la festa Major d’Hivern. El projecte es va incloure dins del programa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que va oferir recursos formatius al municipi amb l’objectiu de recuperar la festa.

Es va documentar que a Mas de Barberans fins aproximadament el 1925 es celebrava la festa de sant Antoni amb la representació de la vida del sant i la cremada d’un ramer. En acabar la representació es deien una versets que eren una sàtira de la vida dels habitants del poble durant l’any, tenien una funció burlesca com un precarnaval i per acabar es ballava la jota.

El tret més caracaterístic és la forma de la barraca que no és com la de la comarca dels Ports sinó que és com un ramer dels que es feien els pastors al Port(un aixopluc format per uns puntals de pi i recobert amb boixos).

La recuperació de la festa té algun aspecte de la tradició però s’ha intentat fer una festa més atractiva perquè la gent jove hi vulgue participar des del voluntariat: interacció dansa, foc, percussió. S’explica la vida del sant amb els personatges típics: dimonis, filadora, sant Antoni però des de l’estètica del teatre de carrer.

Actualment tenim la conjunció d’uns elements tracionals com són: el ramer, els versos i la jota ballada i cantada i uns elements moderns que són bàsicament la interacció entre la dansa, el teatre de carrer, la percussió i sobretot, sobretot el foc.


Add this to your website
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies que ens permeten obtenir estadístiques dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. Més informació aquí. Més informació aquí..

Accepto les cookies d'aquest lloc